William Faulkner
 
Fructele maniei

In casutele prizarite, dijmasii isi cercetau avutul lor, avutul lor, al parintilor si al bunicilor. Alegeau ce lucruri urmau sa ia cu ei in calatoria catre apus. Barbatii nu se aratau prea maniosi din pricina ca trecutul lor se spulbera, dar femeile stiau cu cata putere se va jelui trecutul in zilele ce aveau sa vina. Barbatii intrau in hambare si pe sub soproane.

"Plugul asta si grapa de colo... ti-aduci aminte cum am semanat cu ele mustar pe vremea razboiului? Il mai tii minte pe ala, cum ne indemna sa plantam arborele cel pitic de cauciuc, caruia ii ziceam guayave? Spunea c-o sa ne-nbogatim. Scoate de aici toate uneltele astea, poate luam pe ele cativa gologani. Optsprezece dolari am dat pe plug, afara de cheltuielile pentru transport".

Hamuri, carute, semanatori, sapaligi... "Scoate-le afara Fa-le gramada aici. Incarca-le in caruta. Le ducem la targ. Le dam pe cat om putea prinde pe ele. Vindem si caii si caruta. Nu mai avem ce face cu ele."

"Cincizeci de centi e prea putin pentru un plug asa de bun cum e asta. Semanatoarea de aici face treizecisiopt de dolari. Sa iei pe ea doi dolari, e prea putin. Doar n-o sa ne caram cu toate cu toate indarat, acasa... Hai, bine, ia-le, si duca-se pe apa sambetei. Ia pompa de la fantana si hamurile. Ia capetelele, gaterele, jugurile de ham si sleaurile. Ia si podoabele astea de sticla pentru fruntarul capetelei, trandafiri rosii sub sticla. Le-am luat pentru tretinul cel murg. Mai tii minte cum arunca picioarele la trap?"

Fiare vechi si harburi facute morman intr-un obor.

"Un plug de mana nu mai poti vinde cu niciun chip. Cincizeci de centi pentru metalul din el. Acuma discurile si tractoarele au cautare."

"Bine, ia-le de aici - toate vechiturile - si da-mi cinci dolari. Dar sa stii ca nu cumperi numai vechituri, cumperi vieti omenesti aruncate la vechituri. Ba chiar mai mult inca - cumperi si amaraciune, si durere. Cumperi un plug cu care sa-ti ingropi copii sub brazda, cumperi bratele si mintea care ar fi putut sa te salveze. Cinci dolari, nu patru. N-am cum sa le mai car indarat... Bine, ia-le cu patru. Dar te prvin, cumperi unelte ca sa-ti tragi brazda pentru copiii tai. Si nu-ti dai seama. N-ai cum sa-ti dai seama. Ia-le cu patru dolari.Acuma spune, ce-mi dai pentru cal si pentru caruta? Ia uita-te la murgii astia cat de bine se potrivesc: sunt una la culoare si la mers, parca ar calca amandoi odata. Sa-i vezi cum trag la greutate, isi incordeaza pulpele si crupele si-odata dau in ham, in aceeasi clipa. Ti-e mai mare dragul de ei dimineata, sa vezi cum se revarsa peste parul lor murg culoarea de amurg a zorilor. Intorc capul peste stanoaga si fornaie si ne cauta din ochi, dand din urechile ciulite, ca sa ne auda venind, si-si scutura moturile negre din frunte. Am acasa o fetita. Ii place tare mult sa impodobeasca moturile si coamele cailor; impleteste in ele panglici rosii. Tare-i mai place. De-acuma, gata! Ti-as putea spune o intamplare foarte hazlie cu fetita asta si cu calul cel din dreapta. Ai rade de te-ai prapadi. Calul din dreapta are opt ani, si cel din stanga, zece, da' ai putea spune ca s-au nascut gemeni dupa cat de bine mucesc impreuna. Ia uita-te aici! Ia uita-te ce dinti. Fara o pata macar. Ce piepturi largi au. Da' picioarele, cat sunt de subtiri si de curate. Cat imi dai? Zece dolari? Pentru amadoi? Si pentru caruta... Oh, Cristoase, Dumnezeule! Mai bine ii impusc cu mana mea si ii arunc la caini. Of, of... i-ai! I-ai repede de-aicea, domnule. Cumperi bucuria unei fetite care impodobea coamele cailor si-si scotea pnaglicile din par sa le-mpleteasca in moturi, se tragea un pas indarat, isi inalta capul si-si freca obrajii de boturile lor matasoase. Cumperi ani de munca si de truda sub arsita soarelui; cumperi o durere ce nu se poate arata in vorbe. Dar ia seama, domnule! Pe langa mormanul de vechituri si murgii astia - murgii astia asa de frumosi - se mai afla inca ceva, un sambure de amaraciune care-ti va creste in casa si va inflori intr-o buna zi. Noi am fi putut sa te aparam, dar dumneata ne-ai nimicit, si foarte curand vei fi si dumneata nimicit, insa atunci nu va mai exista nici unul dintre noi sa te ocroteasca."
   |  Tolstoi  |  Dos Pasos  |  Faulkner  |  Greene  |  Huxley  |  Joyce  |  Kafka  |  Proust  |  Woolf  |  Marquez  |