Apa pentru elefanti
 
 

Nu mai ramasesera decat trei oameni sub copertina cu dungi albe si rosii a birtului soios: Grady, eu si bucatarul. Grady si cu mine stateam la o masa prapadita de lemn cu cate un burger in fata, pe o farfurie de tabla cu margini ciobite. Bucatarul statea la tejghea si-si curata gratarul cu varful unei spatule. Oprise plita cu ceva timp in urma, insa putoarea de grasime arsa inca se simtea.

Restul aleii centrale - pana de curand ticsita de lume - era pustie, cu exceptia catorva angajati si a unui mic grup de barbati ce asteptau sa fie condusi la cortul dansatoarei din buric. Acestia se uitau nelinistiti in stanga si in dreapta, cu palariile bine trase pe ochi si mainile varate adanc in buzunare. N-aveau sa fie dezamagiti: undeva, in spate, Barbara si nurii ei generosi ii asteptau. Ceilalti oraseni - taranoi, cum le spunea unchiul Al - isi croisera deja drumul prin cortul menajeriei si ajunsesera sub cupola cea mare, care pulsa in ritmul frenetic al muzicii. Orchestra isi ataca repertoriul in forta, la acelasi volum obisnuit, care-ti spargea timpanele. Stiam pe dinafara tot ce urmeaza - chiar in acest moment, Marele Manej Final era pe sfarsite si Lottie, trapezista, urca deja pe franghie spre aparatele fixate in centrul cupolei.

M-am uitat la Grady, incercand sa-mi dau seama despre ce vorbeste. A aruncat o privire in jur si s-a aplecat usor spre mine:
- Si-n plus, a zis uitandu-se tinta in ochii mei, mi se pare ca ai avea multe de pierdut in clipa asta. A ridicat din spranceana, ca sa dea mai multa imporanta vorbelor. Am simtit ca-mi sta inima. Dinspre marea cupola au izbucnit aplauze furtunoase, iar orchestra a atacat din mers valsul lui Gounod. M-am intins instinctiv instinctiv spre menajerie, pentru ca tocmai urma numarul elefantului. Si atunci am auzit:
- Jacob, e menajeria! a strigat. Au scapat animalele. Fugi, fugi, fugi !
Pe cand ma apropiam, am auzit un huruit pe care l-am simtit pana in viscere si m-a speriat, pentru ca era un sunet mai profund decat zgomotul. Pamantul vibra !

continuare