Amantele
 
 

Intr-o buna zi, Brigitte se hotara sa nu mai vrea sa fie decat femeie, pentru un tip care se numeste Heinz. Ea crede ca de acum ianinte slabiciunile ei vor deveni atragatoare si fortele ei vor ramane ascunse. Dar Heinz nu gaseste nimic atragator la Brigitte, iar slabiciunile ei nu le considera decat gretoase. Brigitte se dichiseste acum si pentru Heinz, caci daca esti femeie, de pe acest drum nu exista cale de intoarcere si esti nevoita sa te si ingrijesti. Brigitte ar dori ca odata si odata, viitorul sa-i fie recunoscator printr-o infatisare care s-o faca sa para mai tanara. Dar poate ca Brigitte nici nu are vreun viitor. Viitorul depinde cu totul de Heinz. Cand esti tanar arati mereu tanar, cand imbatranesti e oricum prea tarziu. Daca atunci nu vei arata mai tanar, lumea din jur isi rosteste sentinta fara nicio mila: nu te-ai ingrijit in tinerete din vreme din punct de vedere cosmetic. Asadar, Brigitte a facut ceva ce va fi important in viitor. Cand nu ai un prezent, trebuie sa te asiguri din vreme pentru viitor. Brigitte coase sutiene. Cand faci o cusatura scurta, trebuie sa faci multe de acest fel, patruzeci sunt in tot cazul minimul absolut ca norma a muncii in acord. Daca faci o cusatura mai lunga si mai complicata trebuie sa faci in mod corespunzator, mai putin. Asta este foarte uman si echitabil.

Brigitte ar putea avea multi muncitori dar ea il vrea numai si numai pe Heinz, care va deveni candva om de afaceri. Materialul este dantela de nailon, sub care se pune o bucata de burete. Fabrica are multe procente de piata in strainatate si multe cusatorese care vin din strainatate. Prin casatorie, nasterea copiilor sau moarte, multe cusatorese ies din competitie. Brigitte spera ca si ea va iesi odata din competitie prin casatorie si nasterea copiilor. Brigitte spera ca Heinz o va scoate de aici. Orice altceva ar insemna moartea ei chiar daca ar ramane in viata. Deocamdata Brigitte nu are nimic altceva, in afara numelui ei. In curand va primi numele de la Heinz, ceea ce pentru ea este mai important decat bani sau proprietate, asta poate aduce bani si proprietate. Viata adevarata care se poate manifesta daca i se cere, viata adevarata este viata dupa munca. Pentru Brigitte, viata si munca sunt ca ziua si noaptea. Aici va fi, asadar, vorba mai mult despre timpul liber. Heinz se numeste in acest caz special viata. Viata adevarata nu numai ca se numeste Heinz, ea si este Heinz. In afara de Heinz nu exista nimic. Ceea ce este mai bun decat Heinz este cu totul intangibil pentru Brigitte, ceea ce este mai rau decat Heinz nu-i trebuie lui Brigitte. Brigitte se apara cu mainile si picioarele, in disperare, impotriva decaderii, decaderea inseamna pierderea lui Heinz.

Brigitte stie insa ca pentru ea nu exista ascensiune, exista numai fie Heinz sau ceva mai rau decat Heiz, fie cusutul sutienelor pana la capatul vietii. Cusutul sutienelor fara Heinz inseamna deja de pe acum sfarsitul vietii. Este cu totul de domeniul hazardului daca Brigitte traieste, cu Heinz, sau daca se sustrage vietii si decade. Nu exista paragrafe de lege pentru asta. Soarta decide soarta Brigittei. Nu ce face si ce este ea conteaza, ci Heinz, ce face si ce este el, asta conteaza. Brigitte si Heinz nu au istorie. Brigitte si Heinz au doar un loc de munca. Heinz va trebui sa devina istoria Brigittei, el trebuie sa-i faca o viata personala, apoi sa-i faca un copil, al carui viitor va fi marcat de Heinz si profesia lui. Istoria lui Brigitte si Heinz nu este ceva ce devine, ea este ceva ce se iveste dintr-odata (fulgerator) si se numeste dragoste. Dragostea vine de la Brigitte. Ea trebuie sa-l convinga pe Heinz sa creada ca dragostea vine si din partea lui. El trebuie sa invete sa realizeze ca nici pentru el nu poate exista un viitor fara Brigitte. Bineinteles ca pentru Heinz exista deja un viitor, si anume cel de instalator electric. Pe asta il poate avea si fara Brigitte. Conductele electrice pot fi instalate chiar fara ca Brigitte sa existe. Ba, chiar sa si traiesti! Si sa mergi la bowling sau la popice se poate fara Brigitte. Brigitte are totusi o misiune. Ea trebuie sa-l faca permanent pe Heinz sa inteleaga ca fara ea nu poate exista vreun viitor. Asta e un mare efort. Apoi, trebuie impiedicata cu orice pret eventualitatea ca Heinz sa vada viitorul sau in altcineva. Dar despre asta mai tarziu.

*


 

5 6 7 8 9